Регистрация
Вашата парола ще бъде генерирана автоматично и изпратена на вашия имейл адрес.

Подвързване на книги?

деца четящи книга

Подвързването на книги е практика, която съществува от векове. Историята е завладяваща, като се вземе предвид колко много се е променило от времето на египтяните, които използвали коптска подвързия, за да запазят ръкописите си. Днес съществуват множество методи за подвързване на книги.

Нека се върнем там, където всичко започва, и да разгледаме увлекателната история на подвързването на книги. Ще разберем как се е развило през годините и какви са съвременните методи за подвързване. Тази статия е идеална за всеки, който иска да научи повече за процеса на подвързване на книги.

Какво е подвързване на книга?

Подвързването на книги е процесът на сглобяване на отделни страници от писмена или отпечатана творба и използване на корица за запечатването им от единия край. Корицата обикновено е направена от по-твърд материал от страниците вътре.

Някои от материалите, използвани за подвързване, включват кожа, винил и хартия. Процесът може да се извършва със специализирани машини или ръчно, ако собственикът на книгата иска персонализирана подвързия.

Еволюция на подвързването на книги

В миналото хората са използвали свитъци и восъчни плочи за писане, а по-късно са въведени пергаменти и папируси за документиране на важни събития. Тези документи са се съхранявали в кутии, за да се запазят. Когато трябвало да се чете съдържанието, те трябвало да бъдат разгъвани и пренавивани, което било доста неудобно.

Малко по-късно е въведено коптското подвързване. Този метод позволява книгите да бъдат свързвани заедно чрез шевове, наречени кодекси. С времето се въвеждат дървени корици и ръчно изработени книги.

През 13-ти век книгите вече са били опаковани в кожа и прикрепени към колани. През 15 век е изобретена печатарската преса, която довежда до по-леките

кожена подвързия

корици на книгите, заменяйки дървените и кожените. Подвързването с платнени материали става популярно, а до 1830 г. е въведено касовото подвързване. Съвременните методи за подвързване продължават да се усъвършенстват.

Защо подвързването на книга е важно?

Представете си, че държите писмени или отпечатани документи в ръката си и трябва да ги пренасяте от място на място. Предпазването на страниците от разбъркване или загуба трябва да бъде предотвратено. Подвързването ни помага да запазим книгите си и да бъдат лесни за използване. Освен това, има и други причини, поради които подвързването на книги е важно:

 • Защитава страниците от външни елементи: Излагането на книга без корица на влага, прах и слънчева светлина ще доведе до влошаване на състоянието й.
 • Предпазва от накъсване: Подвързването намалява шансовете за разкъсване на страниците.
 • Лесен за използване, съхраняване и намиране: Подвързаните книги са правилно подредени и етикетирани, което улеснява намирането на необходимата информация.
 • Подобрява външния вид: Подвързването може да придаде на книгите артистичен и привлекателен вид.

Стилове на подвързване на книга

 • Спирално подвързване: Страниците са подредени и перфорирани в единия край, след което се прекарва пластмасова или метална спирала.
 • Касово подвързване: За книги с твърди корици, страниците се зашиват и закрепват с лепило.
 • Подвързване със седло: Страниците се захващат към корицата с метални скоби.
 • Перфектно подвързване: Страниците се залепват върху хартиена корица и краищата се подрязват.
 • Японска подвързия: Страниците се свързват с конец и игла чрез направени дупки.

Често задавани въпроси

 • Кой е най-добрият вид подвързване на книги? Касовото подвързване се счита за най-доброто, защото е издръжливо и може да издържи на честа употреба.
 • Как пазите книгите си? Съхранявайте книгите на сухи места, отваряйте ги внимателно прави, а не под наклон, което изкревя книгата и използвайте плоски отметки.

Подвързването на книги е изключително важно за запазване на тяхната цялост и улесняване на употребата им. Всяка книга заслужава добра подвързия, която да я предпази и направи още по-привлекателна.

Ако искате да запазите любимите си и ценни гниги с направата на подвързия – свържете се с нас!
Направете си красива домашна библиотека като тази:

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest